روستاهای دهستان کوه خواجه در بخش فصلی دریاچه هامون قرار دارند که در زمان قدیم به علت بارش باران و جاری شدن سیل به دریاچه هامون، در محاصره دراچه قرار می گرفتند.
همین نکته مهم، باعث شده بود تا بیشتر این روستاها، با مشاغل مرتبط با صیادی خو گرفته و با خشک شدن دریاچه، دچار بحران شدید شوند.
زیرا جامعه محلی کاملا به حضور آب فراوان در اطراف خود خو گرفته بوده و توان ادامه حیات با اندک آب لوله کشی را ندارد.
جمعیت دهستان کوه خواجه برابر با ۱٬۴۳۴ نفر بوده است.
مکان های تاریخی دهستان کوه خواجه
اوشیدا یا کوه خواجه
موقعیت جغرافیایی
اوشیدا کوه (خواجه) یک عارضه طبیعی به شکل یک کوه و با پهنه ای گسترده در بالای آن ، به عنوان تنها بلندی طبیعی دشت سیستان، قابل مشاهده است.
این کوه، در 30 کیلومتری غرب شهر محمد آباد مرکز شهرستان هامون و در ۹ کیلومتری شهر علی اکبر قرار دارد برای رسیدن به اوشیدا کوه بایستی در جاده اصلی محمدآباد – زاهدان قرار بگیرید.
در همان ابتدای جاده تابلوی راهنما راه را نشان میدهد.
این جاده ابتدا به روستای سرسنگ و سپس به روستای ده لطف الله میرسد. فاصله روستای لطفالله تا اوشیدا کوه چیزی حدود سه کیلومتر است.
مجموعه تاریخی کوه خواجه
کوه خواجه بزرگترین معماری خشتی باقی مانده از دوره پارتها است که آثار تاریخی بسیاری از زمان ساسانیان و اشکانیان در دل این کوه جای دارد و دارای ظاهری ذوزنقهای شکل و متشکل از گدازههای بازالیتی سیاه رنگ که به مرور زمان در مجاورت دریاچه هامون تشکیل شده است.
ارتفاع این کوه به طور تقریبی ۶۰۹ متر از سطح دریا است که علاوه بر زیبایی بصری و طبیعی، بسیاری از آثار تاریخی و بناهای کهن از ادوار گذشته را در خود جای داده.
از جمله مهمترین آثاری که در کوه خواجه قرار گرفته میتوان به یکی از مهمترین سایتهای باستانی سلسله اشکانیان اشاره کرد که به تخت جمشید خشتی معروف است.
اما متاسفانه به دلیل عوامل طبیعی و رفتوآمدهای انسانی بسیاری که در طول زمان از این کوه شده بخشی از آن فرسوده و تخریب شده است.
شما را به دیدن مجموعه ویدیوهای چراغ جادوی ایران و بخش مرتبط با کوه خواجه، دعوت می کنیم.


