دهستان گلشن (جالق)

شهر جالق یکی از قدیمیترین و کهنترین شهرهای استان سیستان وبلوچستان است که از زمانهای باستان در انجا تمدن تمدن و زندگانی موجود بوده است .

دهستان گلشن در هفتاد و پنج کیلو متری جنوب شرقی مرکز شهرستان واقع شده است .

این شهر در طول دوران حیات خود شاهد فراز و نشیب های بسیاری درتاریخ بوده است که مهمترین آنها که تاثیر زیادی بر ادامه ی حیات این شهر گذاشت هجوم مغولان به این شهر بوده است.

وجه تسمیه

در مورد وجه تسمیه ی این شهر دو نظریه ی عمده ذکر میکنند.

1- بعضی ها بر این باورند که پس از هجوم مغول ها به این شهر و ویرانی کامل آن مردم محلی اسم آن را از گلشن به جلگ و سپس به جالق (که در زبان محلی به معنای ویرانه می باشد ) تغییر دادند.

2- نظریه ی دوم راجع به نامگذاری جالق این است که در زمان های دور و قبل از هجوم مغولان بدلیل سرسبزی منطقه و وجود چشمه و قنات های فراوان به ان جلگه می گفتند که به مرور زمان تبدیل به جالق شد .

این شهر که در حال حاضر از حالت روستایی در آمده است تقریبا دارای جمعیتی حدود نه هزار نفر در قالب هزار و هشتصد خانوار می باشد که از این تعداد طبق نتایج آخرین انتخابات حدود پنج هزار نفر آنها زیر 18سال سن دارند.

این نشانگر این است که میانگین جمعیتی این شهر جوان بوده و دارای پتانسیل های زیادی جهت توسعه وترقی اجتماعی وعمرانی میباشد.

بافت قدیم دهستان گلشن

بافت این روستا بیشتر بر اساس وجود قنات ها در این شهر شکل گرفته است بدین صورت که با وجود چندین قنات در این روستا در امتداد هر قنات محله هایی ایجاد میشد و زمین های کشاورزی اطراف ان ساخته می شد.

بدینصورت در برهه ای از زمان شکل روستا به خود بافت لکه ای گرفته بود.

در کل بدلیل وجود دو قنات بسیار پر آب به نام های گوگن (gowgen) و خوشاب و اینکه آب این دو قنات از طریق نهرهای فرعی قابل انتقال به اکثر نقاط روستا بود در امتداد حوضه ی این قنوات روستا شکل پراکنده به خود گرفته بود وشکل کلی روستا تقریبا بصورت پراکنده در آمده است.

اما پس از آمدن آب لوله کشی و تصفیه شده مردم کاملا حوزه ی قنات ها را رها کرده و در فضایی دور تر بصورت متمرکز در آمدند.

مناطق مسکونی قبلی آنها کم کم تبدیل به زمین های کشاورزی شد. مورد استفاده ی قنات ها نیز فقط به مصارف کشاورزی محدود گشت.

آب تازه جهت شرب مردم روستا نیز هم اکنون از چاه های عمیقی که در دشت های به اصطلاح (ممنوعه ی) اطراف روستا تامین می گردد که خود خطری برای آینده ی آبی روستا می باشد.

بافت این روستا بیشتر بر اساس وجود قنات ها در این شهر شکل گرفته است بدین صورت که با وجود چندین قنات در این روستا در امتداد هر قنات محله هایی ایجاد میشد و زمین های کشاورزی اطراف ان ساخته می شد.

اشتراک گذاری با دوستان:

نظر بدهید

مناطق گردشگری دیگر